Over
Vier samen met ons 50 jaar dienstverlening voor de bibliotheekbranche tijdens onze tweede Masterclass op 2 februari 2021! In deze tweede Masterclass staat ‘De Collectie van de Toekomst’ centraal.

Programma

15:00 - 15:45
Deel 1: Over het leesgedrag van jongeren en hoe je als bibliotheek daar op in speelt.

Keynote: Maryanne Wolf (Director of the Center for Dyslexia, Diverse Learners, and Social Justice, UCLA) “Digital media and the decline of youth literacy” Tafelgasten: Niels Bakker (Onderzoeksspecialist bij Stichting Lezen) en Roel van den Sigtenhorst (Afdelingshoofd Volwassenen, Openbare Bibliotheek Amsterdam)

Het eerste deel gaat over het veranderend leesgedrag van jongeren en de impact van digitale media hierop. Maryanne Wolf geeft een inleiding waar zij ingaat op de verschillen tussen print en digitaal lezen en de impact daarvan op ontwikkeling van de jeugd, en daarmee op de samenleving. Het belang van zowel boeken als digitale media komt aan de orde.

Na afloop van haar keynote maken we in de studio de vertaalslag naar de Nederlandse situatie met Niels Bakker van Stichting Lezen en Roel van der Sigtenhorst die bij de Openbare Bibliotheek Amsterdam op een innovatieve manier de verbinding weet te leggen tussen jongeren en de collectie.

15:55 - 16:40
Deel 2: Over (meta)data en ontwikkeling van collecties in brede zin en de ontsluiting daarvan.

Keynote: Elise Conradi (Head of Bibliographic Services, Biblioteksentralen) “Collections of the Future: appeal factors and data”. Tafelgasten: Frederique Schut (Bookarang) en Rikkert Boonstra (NBD Biblion)

Het tweede deel gaat over het gebruik van data en de ontwikkeling van de collectie en de ontsluiting daarvan. De collectie verdwijnt niet. Integendeel. Maar mensen zijn wel anders gaan zoeken naar boeken. Elise Conradi geeft vanuit Biblioteksentralen in Noorwegen, een introductie over het gebruik van appeal factors en data.

Met onze projecten automatisch metadateren en datagedreven collectioneren denken we bij NBD Biblion hier ook over na. Na de inleiding van Elise volgt het gesprek hierover met Frederique Schut (Bookarang) en Rikkert Boonstra (afdeling Fulfilment).

Net als vorige keer is er voldoende gelegenheid om te reageren op het gesprek in de studio dus praat mee!
Presentatoren
1608104496-ee13970fa45e247c
Hadassah de Boer
Presenter
Hadassah de Boer is programmamaker, presentator en dagvoorzitter. Zij begon haar carrière bij de Amsterdamse zender AT5 maar verwierf landelijke bekendheid als presentator van diverse kunstprogramma’s, waaronder TV3, North Sea Jazz, De Avonden van de Jonge Danser/ Jonge Musicus/ Korte film, de uitreiking van De Edisons Klassiek, De Nederlandse Dansdagen, en iedere zondagmiddag NPS Arena. Ze regisseerde voor Het Uur van de Wolf de documentaire Barry Hay, Kissing a Dream, en maakte voor RTL4 de zesdelige serie Mannen Van Een Zekere Leeftijd.
1608543516-7f4fe7e32ae1f06d
Maryanne Wolf
Director of the Center for Dyslexia, Diverse Learners, and Social Justice, UCLA
Maryanne Wolf is a scholar, teacher, and advocate for children and literacy around the world. She is the Director of the Center for Dyslexia, Diverse Learners, and Social Justice at UCLA in the Graduate School of Education and Information Studies and the former John DiBiaggio Professor of Citizenship and Public Service at Tufts University. She is Chapman University’s Presidential Fellow (2018–2020) and past Fellow (2014–2015) and present Board Member of the Center for Advanced Study in the Behavioral Sciences at Stanford University.
1608543547-77223859b28ccf2e
Elise Conradi
Head of Bibliographic Services, Biblioteksentralen
Registreer om de opname te bekijken
Voornaam*
Achternaam*
e-mailadres*
Bedrijf/organisatie*
Functie*
We gebruiken BigMarker als ons webinarplatform. Door op Registeren te klikken, erken je dat de door jou verstrekte informatie wordt overgedragen aan BigMarker-verwerking in overeenstemming met hun Servicevoorwaarden en Privacybeleid.