A WEBINAR VÉGET ÉRT
Tovább ismerkedsz az Ansible role készítéssel. Ezúttal a hálózat-beállítást tanulod meg Debian és Ubuntu szervereken. Egy csúnya hibát is elkövetünk, hogy lásd hogyan változnak a különböző rendszerek, hogyan kell az új környezethez alakítani a role-t.

Debian esetén a hagyományos ifupdown használatával foglalkozunk, vagyis a megszokott interfaces fájlt használom. Itt jön majd elő egy nem is apró probléma, ami részben az eredeti role elkészítésének idején létező (9-es) és a mai (10-es) Debian közötti különbségből, részben a tesztkörnyezet (Vagrant) által jelentett különbségekből fakad. A képzésben szándékosan benne "felejtett" hiba és annak megoldása még jobban segíti a megértést.

Ubuntu esetén a modernebb netplan.io alapú hálózatkezelés Ansible-el történő beállítását tanulod meg. A netplan YAML formátumának és egységes szerkezetének köszönhetően itt minden flottul megy, de a netplan megismerése önmagában is hasznos tudás.

A képzés segítségével elsajátítod a Debian és Ubuntu szerverek hálózatbeállításait, annak buktatóit és ezek elvégzését a saját magad által készített Ansible role segítségével. A képzés végére egy hibátlan, mindkét rendszerhez használható role-al fogsz rendelkezni, amit a megszerzett elméleti tudás birtokában könnyen igazíthatsz a saját igényedhez.
Regisztrálj a felvétel megtekintéséhez
  • Keresztnév*
  • Vezetéknév*
  • Email cím*
We use BigMarker as our webinar platform. By clicking Register, you acknowledge that the information you provide will be transferred to BigMarker processing in accordance with their Szolgáltatás feltételei and Privacy Policy.